Snap! – The Power (1990)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Snap! – The Power (1990)
Snap! – The Power
snap the power samples
Snap! was het project van Duitse producers Benito Benites (echte naam: Michael Münzing) en John “Virgo” Garrett III (echte naam: Luca Anzilotti). Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van de rapsamples van Chill Rob G. maar na een ruzie werd rapper Turbo B. (echte naam: Maurice Durron Butler) aangetrokken. Snap! mocht nog wel de sample van Chill Rob G gebruiken en G mocht zijn versie van ‘The power’ uitbrengen als deal. Snap! lachte het hardst, de track werd een wereldhit. 

(o) Brown, Jocelyn – Loves gonna get you (1986), zie ook Bizarre Inc.- I’m gonna get you’ en Moby-‘Go’. De oerbrul ‘I’ve got the power’ komt uit dit nummer.

(o) Chill Rob G. – Let the words flow (1989). Vocale sample.

Chill Rob G

(o) Mantronix – King of the beats (1988). Drumsample met belletje. Dat vind overigens weer zijn oorsprong in ‘Take me to the Mardi Gras’ (1975) van Bob James.

Snap! was een creatie van de Duitsers Michael Münzing en Luca Anzilotti, die al vanaf 1985 samenwerkten. Met trance-pionier Sven Väth vormen de twee nog Organisation for Fun, dat de Top 40 nog haalt met ‘Electrica Salsa’. In diezelfde periode scoren ze ook onder de naam 16 BIT een hitje (Where Are You?). Maar beide groepen waren geen lang leven beschoren, Väth ging zijn eigen weg en de eerstgenoemden begonnen met zangeres Jackie Harris aan het opnemen. De allereerste versie van The Power bevatte dus samples met raps van Chill Rob G. Maar zonder succes, er ontstond ruzie en men sprak dus af dat beide partijen een eigen versie uit konden brengen.

Snap! kwam dus met een tweede versie van The Power, nu met de stem van Turbo B, die ook eigen raps toevoegde:

“Copy written lyrics, so they can’t be stolen
If they are, “Snap!”, don’t need the police
To try to save them, your voice don’t see
So peace, stay off my back
Or I will attack and you don’t want that”

singer of the Power
Penny Ford

Ook was Harris inmiddels vervangen door Penny Ford, die je ook kunt horen in de bekende versie van The Power. Harris is nog wel de zangeres die je in de clip kunt zien (mimen dus). Het door Ford gezongen “You could break my heart, you could break my heart apart” zou nog afgeleid kunnen zijn van Chaka Khan’s ‘Some Love’ (1978). En had dat te maken met het gerucht dat Khan nog de eerste keuze was als zangeres ? Dat lijkt wat vergezocht, maar het zou kunnen.. The Power werd in ieder geval een dikke wereldhit en stond bij ons 4 weken op nummer 1.

Top 40-notering

(Fragment rond 3:46min)

(Fragment rond 0:18min)

(fragment rond 5:40min)