Soft Cell -Tainted love (1981)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Soft Cell -Tainted love (1981)
Softcell – Tainted love
Origineel Tainted love original
Eén van de meest kenmerkende 80s songs, uit de hoek van de new wave. Soft Cell bestond uit zanger Marc Almond -scoorde in ’88 nog een hit met ‘Tears run rings’ – en David Ball (synthesizers)

Origineel: Gloria Jones – Tainted love (1965). Ook nog gecoverd door o.a. Marilyn Manson. Het verscheen in 1965 als B-kantje van Jones’ single ‘My Bad Boy’s Comin’ Home’, dat genadeloos flopte. Ze nam het al op in 1964, maar na die opname zou schrijver Ed Cobb het aan bij The Standells hebben aangeboden. Deze groep -als garage rockband inspirator voor bands als The Stooges en Ramones- zou het hebben afgewezen. Later werd dit in een statement fel ontkend door iemand van de groep zelf. Hoewel Jones nooit een echt grote hit scoorde, is haar carrière toch groots. Zo maakte ze deel uit van glamrock dinosaurus T-Rex, schreef veel voor artiesten als Diana Ross, Jackson 5 en Commodores.

Original tainted love
B-kant Tainted Love

Volgens Soft Cell’s Marc Almond, was het de andere (Dave Ball) die aan kwam zetten met het nummer. Ze waren voor hun live-optredens nog op zoek naar een “encore song”. Ball’s voorliefde voor Northern Soul bracht Four Seasons-nummer The Night én Tainted Love naar voren. Bovendien vond het duo het wel interessant om northern soul te verweven in hun electronische synthesizer muziek. Er kwam dus ook een studioversie, die men nota bene ook als single uitbracht. Deze uitvoering was wel wat trager dan het origineel van Tainted Love. Een geweldige zet want het nummer schoot in de UK naar nummer 1, maar ook in Zuid-Afrika, België en Duitsland. In ons land bereikte het nummer 5. Maar goed ook, want na geflopte debuutsingle ‘Memorabilia’ moest deze succesvol zijn, anders zou Phonogram Records ze lozen van hun sublabel. Andere noemens- waardige uitvoerenden zijn Flying Pickets, Marilyn Manson, Milk Inc., Sepultura, Pussycat Dolls en Milky Chance.

Zie ook Rihanna – S.O.S.

Top 40-notering

 

origineel Tainted Love

Geplaatst

in

,

door

Tags:

Originals - De Oorsprong van de Hits