Stef Ekkel – De Woonboot (2005)

Geplaatst door

De oorsprong achter droogroei meezinger

Origineel de Woonboot
De Kampense volkszanger Stef Ekkel zingt hier in zijn doorbraakhit over het stel Nelis en Leentje. Ze willen trouwen, maar hebben nog geen woning. Uiteindelijk kopen ze een woonboot aan de Amstel en iedereen is er welkom. Helaas gaat de boot na een tijdje stuk en drijven ze met meubels en al het water in. Dit alles speelt zich af in Amsterdam, terwijl het origineel in Friesland speelt

Origineel de woonboot: Irish Stew – ‘t Woanskip (1983). Johan Juckers, Jos Hollander en Hank Pietersen waren liefhebbers van Ierse volksmuziek en zo ontstond rond 1976 groep Irish Stew. In en rond Leeuwarden was het gezelschap wereldberoemd met hun “stadsfriese” teksten. Ze brachten meerdere albums uit en stonden meerdere malen in het voorprogramma van hun helden van The Dubliners. In 2017 sloot Irish Stew af met een afscheidstournee. Hun Woanskip is gebaseerd op een echt woanskip uit 1800, dat in Eernewoude ligt. Een woanskip wordt ook wel een arkje genoemd. Een arkje is van oudsher een simpele woning voor de niet-welgestelden in Friesland.

Woanskip oorsprong Woonboot
’t Woanskip uit 1983

’t Woanskip werd bepaald geen hit voor Irish Stew, maar het nummer kreeg aandacht door de versie van Anneke Douma. De beroemdste Friestalige zangeres bracht er in 1990 een cover van uit. Maar opmerkelijker is de adoptie van het lied door SC Cambuur. Niet alleen door supporters, maar ook de club zelf, zo blijkt uit het geinige filmpje onderaan..

Bijna letterlijke vertaling

Stef Ekkel heeft het origineel van De Woonboot bijna helemaal vertaald naar het Nederlands. Dit ook vooral omdat deze cover in Amsterdam plaatsvindt, zo wordt “singel” nu “Amstel” en “arkje” wordt “schuitje”. De van oorsprong Friese hit van Stef geeft de zanger grote bekendheid in het genre. Al zullen wellicht nog meer lieden hem kennen van zijn samenwerking met Rene Karst: ‘Liever te dik in de kist, dan een feestje gemist’ (2016).

Geef een reactie