Sting – Russians (1986)

Geplaatst door
Sting – Russians

Sting Russians

3e Solosingle van de ex-zanger van The Police, als we Spread a little hapiness niet meerekenen. Russians’ levert kritiek op de zowel de Amerikaanse als Russische kant van de Koude Oorlog. De vrees voor het gebruik van een atoombom was -ondanks de komst van de wat diplomatiekere Gorbatsjov- nog ruim aanwezig. Zo lijkt dit thema van de zanger zo nu en dan weer actueel

(o) Prokofiev, Sergei – Lieutenant Kijé (1934). Beroemd Russisch componist Prokofiev kreeg de opdracht muziek te maken bij deze gelijknamige film over een fictieve legerofficier. Het krijgt pas echt vorm als het Moscow Radio Symphony Orchestra het stuk opneemt. Het gehele stuk bestaat uit 5 delen, waaronder de geboorte, bruiloft en de dood. Het 2e deel, gekenmerkt door een bariton, is genaamd ‘Romance’ en dit orchestrale stuk is te horen in ‘Russians’.

Lieutenant Kijé

“We share the same biology, regardless of ideology
Believe me when I say to you
I hope the Russians love their children too”

zo hekelt Gordon Sumner, ofwel Sting het idee van Mutual assured destruction door de VS en voormalige Sovjet-Unie. Zo heeft Sting het over “Oppenheimer’s deadly toy”, ofwel een atoombom, waarvan Robert Oppenheim de geestelijk vader wordt genoemd. Iets waar deze spijt van zou hebben en de techniek had moeten gebruiken voor  energiewinning in vredestijd, maar dat terzijde.

Hoe kwam Sting op Russians

Russians origineel

Een bijzonder politiek getinte plaat in de hitparade was destijds niet heel gebruikelijk, tuurlijk was er ook wel een Springsteen. Maar de manier waarop Sting op dit thema kwam was een bijzondere..een vriend van hem in New York had een slim computersysteem waarmee hij Russische  TV-beelden kon onderscheppen van een satelliet boven Alaska. Samen keken ze op een dag naar een kinderprogramma en realiseerde de zanger zich dat “Russians love their children too”. Ofwel, de Russen zullen ook niet kiezen voor het vernietigende beleid waarmee hun kinderen gevaar lopen.

Om de relatie met de Russen te bekoelen -politici deden dat toch niet- zocht Sting contact met Rusland. En wel met het Leningrad State Orchestra, maar door zware bureaucratie kwam hij het land niet binnen.

Top 40-notering