Sting – Russians (1985)


oorsprong van Home » Hit en origineel » 80s » Sting – Russians (1985)
Sting – Russians

Sting Russians

3e Solosingle van de ex-zanger van The Police, als we Spread a little hapiness niet meerekenen. Russians’ levert kritiek op de zowel de Amerikaanse als Russische kant van de Koude Oorlog. De vrees voor het gebruik van een atoombom was -ondanks de komst van de wat diplomatiekere Gorbatsjov- nog ruim aanwezig. Zo lijkt dit thema van de zanger zo helaas weer helemaal actueel. Sterker nog, Sting heeft een nieuwe akoestische versie opgenomen, speciaal vanwege de Russische inval in Oekraïne 

(o) Sergei Prokofiev – Lieutenant Kijé (1934). Beroemd Russisch componist Prokofiev kreeg de opdracht muziek te maken bij deze gelijknamige film over een fictieve legerofficier. Het krijgt pas echt vorm als het Moscow Radio Symphony Orchestra het stuk opneemt. Het gehele stuk bestaat uit 5 delen, waaronder de geboorte, bruiloft en de dood. Het 2e deel, gekenmerkt door een bariton, is genaamd ‘Romance’ en dit orchestrale stuk is te horen in ‘Russians’.

Lieutenant Kijé

“We share the same biology, regardless of ideology
Believe me when I say to you
I hope the Russians love their children too”

zo hekelt Gordon Sumner, ofwel Sting het idee van Mutual assured destruction door de VS en voormalige Sovjet-Unie. Zo heeft Sting het over “Oppenheimer’s deadly toy”, ofwel een atoombom, waarvan Robert Oppenheim de geestelijk vader wordt genoemd. Iets waar deze spijt van zou hebben en de techniek had moeten gebruiken voor  energiewinning in vredestijd, maar dat terzijde.

Hoe kwam Sting op Russians

Russians origineel

Een bijzonder politiek getinte plaat in de hitparade was destijds niet heel gebruikelijk, tuurlijk was er ook wel een Springsteen. Maar de manier waarop Sting op dit thema kwam was een bijzondere..een vriend van hem in New York had een slim computersysteem waarmee hij Russische  TV-beelden kon onderscheppen van een satelliet boven Alaska. Samen keken ze op een dag naar een kinderprogramma en realiseerde de zanger zich dat “Russians love their children too”. Ofwel, de Russen zullen ook niet kiezen voor het vernietigende beleid waarmee hun kinderen gevaar lopen.

Actueler dan ooit!

Om de relatie met de Russen te bekoelen -politici deden dat toch niet- zocht Sting contact met Rusland. En wel met het Leningrad State Orchestra, maar door zware bureaucratie kwam hij het land niet binnen. In 2022 is Russians actueler dan ooit, beseft ook Sting die een nieuwe (akoestische) versie opneemt. Hij zegt hierover: 

“I’ve only rarely sung this song in the many years since it was written, because I never thought it would be relevant again. But, in the light of one man’s bloody and woefully misguided decision to invade a peaceful, unthreatening neighbor, the song is, once again, a plea for our common humanity. For the brave Ukrainians fighting against this brutal tyranny and also the many Russians who are protesting this outrage despite the threat of arrest and imprisonment – We, all of us, love our children. Stop the war.” (Bron: CNN).

Top 40-notering

,

Originals - De Oorsprong van de Hits