Sugarhill Gang – Rapper’s delight (1979)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Sugarhill Gang – Rapper’s delight (1979)

Sugarhill Gang – Rapper’s delight

Het is een misvatting dat Rapper’s delight de eerste rapsingle was. Het is wel zo dat er weinig uit deze stroming op plaat werd gezet, maar dat maakte het zeker niet minder interessant. Dit nummer was wel de grote doorbraak bij het grote publiek

(o) Chic – Good times (1979). Bijna de gehele instrumentatie uit deze monumentale track werd als sample gebruikt voor Rapper’s delight. Nile Rodgers en Bernard Edwards van Chic dreigden met een rechtzaak vanwege schending van copyright. Dit werd echter afgewend en is er een schikking getroffen, ook werden Rodgers en Edwards keurig als co-autheurs vermeld. Rodgers zou verklaren:

Rapper’s Delight’ is one of my favorite songs of all time. At first, I admit, I was pissed off. You work your whole life to write a song like ‘Good Times.’ It takes all of your experience, all of your music lessons, all the places I got fired, all the times I was robbed — all of that living. But the truth is, I was especially pissed because as innovative and important as ‘Good Times’ was, ‘Rapper’s Delight’ was just as much, if not more so. 

De opzet van Sugarhill Gang

Sugarhill Gang was een initiatief van zangeres en studio-eigenares Sylvia Robinson die op zoek was naar een rapact die een plaat met haar wilde maken. Het was in een tijd dat deze muziek van de straat naar de clubs was verplaatst. Rapartiesten zaten niet te springen om hun muziek in een studio op te nemen, de stijl was immers bedoeld voor het podium. De grootsten op dat moment waren Grandmaster Flash & his Furious Five en The Cold Crush Brothers. Toch kreeg Robinson 3 rappers mee haar studio in, namelijk Big Bank Hank” Jackson, Mike Wright, and “Master Gee” O’Brien. De eerstgenoemde had van Grandmaster Caz (van Cold Crush Brothers) tekst gekregen dat hij had gebruikt:

‘‘I’m the C-A-S-AN, the O-V-A, and the rest is F-L-Y” was toch echt door Caz geschreven en aangereikt, maar nu ging Jackson daar mee aan de haal, zonder dat Caz ooit als medeschrijver was genoemd. Dat heeft de laatste dan ook jarenlang dwars gezeten. Dat was niet het enige dat veel rapcollega’s tegen het nummer hadden. Velen vonden het maar een gekunstelde, gefabriceerde song, wat indruisde tegen het b-boy gevoel. Maar andere liefhebbers van het genre stonden toch zeker niet afkerig tegen de uiteindelijke erkenning van de muziekstroming.

Het klopt overigens niet dat de term “hiphop” is ontstaan aan de hand van de tekst “I said a hip, hop, the hippie the hippie to the hip hip hop, and you don’t stop”. Dat was een jaar eerder al ontstaan toen een Furious Five-lid zat te dollen met een maat. Hierbij rolden de woorden  “hip/hop/hip/hop” van zijn tong en zou dit bij latere optredens gebruiken. Disco-artiesten met wie ze soms het podium deelden, noemden de rappers dan gekscherend “hiphoppers”. Hier is zo’n beetje het begrip “hiphop” ontstaan.

Rapper’s delight was een wereldwijde hit en markeerde het begin van de hiphop in de hitlijsten. In ons land en in Canada werd de bovenste plek bereikt, in de UK #3. In de VS werd slechts een 36e positie bereikt (no. 4 in de Soullijst). Toch ging de single ruim 2 miljoen keer over de toonbank. Vervolgsingles van Sugarhill Gang deden echter niets tot weinig en behoort het tot de “onehitwonders”. In 2009 daarentegen kwamen de leden toch even terug in de hitlijsten dankzij gastvertolking in ‘Lala song’ van Bob Sinclar.

Zie ook Def Rhymz-Doekoe.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven