The Black Eyed Peas – Pump it (2005)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » The Black Eyed Peas – Pump it (2005)

“Miskoop” leidde tot perfecte sample

pump it sample
Aanvankelijk dacht hij een kat in de zak gekocht te hebben. Dat gebeurde toen Will.i.am de verzamel-CD, die hij net had gekocht in een Braziliaanse platenzaak, in de speler schoof. Het was niet bepaald wat hij had verwacht en hij was dan ook behoorlijk chagrijnig. Maar nadat hij het nog een keer geluisterd had en opnieuw dat bewuste nummer voorbij hoorde komen, dacht hij: ‘wij moeten óók zoiets maken met Black Eyed Peas! ‘

Met dank aan Erwin van https://blogs.achterindeplatenkast.com/

Origineel: Dick Dale – Misirlou (1962).

De computer werd aangeslingerd en in de trein naar de luchthaven zette hij de eerste beats op band. De vlucht naar Tokyo gaf hem daarna voldoende tijd om dit onderdeel te perfectioneren. In een park in de Japanse miljoenenstad rondde hij vervolgens zijn productie af. Pump It was geboren! En dat allemaal dankzij The King of Surf Guitar. Het aanstekelijke en energieke riffje van Dick Dale máákt de plaat. Je zit er vanaf het allereerste moment hélemaal in.

Pulp Fiction

De meesten kenden Misirlou in 2006 waarschijnlijk al: Quentin Tarantino gebruikte het opzwepende nummer voor de cultfilm Pulp Fiction (1994). Hij moest daarvoor wel even flink in de archieven duiken, want Dick Dale zette het in het begin van de jaren ’60 op de band. Maar ook hij was niet de eerste.

Het liedje gaat véél verder terug. In de jaren ’20 van de vorige eeuw speelden veel Arabische, Griekse en joodse muzikanten het al. Op de vlucht voor het groeiende Ottomaanse Rijk weken veel Grieken uit naar Amerika. Het was Theodotos Demetriades die het daar op band zette en het de titel Misirlou gaf. Een kleine 20 jaar later volgde de eerste hitversie. Jan August, ’the one-man piano duet’ schopte het met zijn piano en xylofoon in 1946 tot de 7de plaats in de Billboard Jockey Charts.

Een weddenschap met een jonge bewonderaar zorgde er uiteindelijk voor dat Dick Dale zíjn versie maakte. De fan daagde hem uit om met maar één snaar van zijn gitaar een liedje te maken. Dale, met Libanese roots, herinnerde zich Misirlou, gespeeld door zijn oom op een zgn. oed en maakte er een rock n’ roll-plaat van. En díe versie zorgde er uiteindelijk voor dat Pump It daar in dat Japanse park het levenslicht zag.

En natuurlijk de versie uit de titel:

Geef een reactie