The Chemical Brothers – Galvanize (2005)


oorsprong van Home » Hit en origineel » The Chemical Brothers – Galvanize (2005)
The Chemical Brothers (ft. Q-Tip) – Galvanize

Galvanize

Tom Rowlands en Ed Simons vormen The Chemical Brothers, dat als 1 van de genreleiders binnen het  Big Beat- genre toch slechts 2x de Top 40 weten te bereiken, met ‘Hey boy hey girl (1999) en deze ‘Galvanize (#10)

(o) Najat Aataabou – Hadi Kedba Bayna (Just Tell Me the Truth) (1987). De sample komt uit dit bekendste nummer van deze Marokkaanse zangeres, dat ook buiten Marokko populair bleek. Daar ging wel wat aaan vooraf, want toen deze dame op jonge leeftijd op een feest zong, gebeurde het volgende. Er werd een opname gemaakt, die illegaal in omloop kwam. Toen Najat’s broers hiervan hoorden, werd ze gedwongen te stoppen met zingen. Door deze dreiging sloeg ze op de vlucht en kwam ik contact met een producer uit Casablanca. Uiteindelijk hielp deze Mustapha El Mils haar om te slagen als zangeres van de Marokkaanse chanson en zong ze voornamelijk over de Marokkaanse vrouw en probeerde het feminisme naar voren te dragen. Zo gaat Hadi Kedna Bayna over een vrouw wiens man haar bedriegt.

De stringsample stamt dus uit bovengenoemde track, maar is dus een sterke vondst, als je bedenkt dat het nummer dan wel populair was in het Atlas-gebied en ook wel gedraaid werd in Spanje en Frankrijk.

Prominent op ‘Galvanize’ is natuurlijk ook het vocale deel door Q-Tip, bekend van hiphop-formatie A Tribe Called Quest. De single bereikt in de meeste Europese landen de Top 10, in de VS alleen een notering in de Club-charts.

Top 40-notering

Let op, sample is te horen vanaf 0:46:

Originals - De Oorsprong van de Hits