The McCoys – Hang on Sloopy (1965)


oorsprong van Home » Hit en origineel » The McCoys – Hang on Sloopy (1965)

The McCoys – Hang on Sloopy

Een ware sixties classic die op geen enkele ’60s-compilatie zou misstaan. Hang on Sloopy was in ons land nog een bescheiden hit (#21), in de UK (#5) en de VS #1) was dat toch echt wel anders..

Door: Ben Striesenou

Origineel: The Vibrations – My Girl Sloopy (1964). The Vibrations was een Amerikaanse Soulband uit Los Angeles, actief vanaf het midden van de jaren ’50 tot 1976. In 1964 hadden zij een hit met ‘My Girl Sloopy’, het nummer reikte tot #26 in de Billboard Hot 100.

“My Girl Sloopy’ werd in 1964 geschreven door songwriters Bert Berns en Wes Farrell. Berns was ook verantwoordelijk voor een paar andere klassiekers bijvoorbeeld “Tell Him” (The Exiters), “Twist & Shout” (Isley Brothers, The Beatles) , “Piece Of My Heart” (Emma Franklin, Janis Joplin) & “Here Comes The Night” (Them). Wes Farrell schreef al eerder “Boys” (The Shirells & The Beatles).

Hang on sloopy original

Een eigen hit die de ander dwarsboomt..

In 1962 richten songwriters Bob Feldman, Jerry Goldstein en Richard Gotterher FGG Productions op en begonnen samen liedjes te schrijven. Eén van de eerste succesen kwam met ”My Boyfriends Back”, een nummer 1 hit voor de meidengroep The Angels. In 1964 vormden ze samen de beatgroep The Strangeloves en gaan in 1965 de samenwerking aan met Bert Berns. Samen schrijven ze “I Want Candy”,
goed voor een nummer 11-positie in de Billboard Hot 100. Later word ‘I Want Candy’ nog meerdere malen gecoverd, zie ook Bow wow wow.

Als opvolger van “I Want Candy” wilden de heren hun versie van “My Girl Sloopy” uitbrengen. Ze namen het tijdens hun tour in 1965 alvast op in hun setlist. De Britse band Dave Clark Five, met wie ze op tournee waren, gaven te kennen dat ze het nummer, als ze terug waren in Engeland, uit te gaan brengen op single. Het hitsucces van de Britten zou natuurlijk veel groter zijn, je zou zeggen, breng dan snel je eigen versie eerder uit dan hen, maar het was te kort op “I Want Candy”, wat de verkoop zou kunnen schaden.

Wat aanpassingen maar wel een ware 60’s classic

De oplossing bood zich al snel aan, de opening act voor de The Strangeloves, Rick & The Raiders werd door de heren producers gerekruteerd en overgevlogen naar New York. De band bestond onder andere uit de broers Rick & Randy Zehringer (toen bekend als Randy Z en Rick Derringer) en bassist Randy Jo Hobbs. De stem van leadzanger Rick Derringer werd opgenomen over de bestaande opname en de titel werd veranderd in “Hang On Sloopy”. De band nam de naam The McCoys aan om de verwarring met Paul Revere & the Raiders te voorkomen.

Het werd een nummer 1 hit in America, in de Nederlandse Top 40 kwam het niet verder dan de 21se plek. De versie van de Dave Clark Five kwam er nooit. Het succes van de single en het album kon de groep niet meer evenaren. Ook de verhuizing naar platenlabel Mercury Records hielp daar niet bij. Later in de jaren 70, werden ze de begeleidingsband van Johnny en Edgar Winter. Derringer en Hobbs maakten deel uit van de Edgar Winter Group ten tijde van zijn wereldhits “Frankenstein” en “Free Ride”. “Hang on Sloopy” werd een typische sixties klassieker, die makkelijk in het geheugen is blijven hangen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits