The Verve – Bittersweet Symphony (1997)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » The Verve – Bittersweet Symphony (1997)

The Verve – Bittersweet Symphony

Symphony OrigineelBittersweet  Origineel
Origineel Bittersweet Symphony” is een terecht veelgebruikte zoekterm op internet. Want waar komt die melodie van één van de grootste Britpophits uit de geschiedenis vandaan?

(o) Rolling Stones – The Last Time (1965). Maar hier moet wel wat nader worden verklaard, dus deze titel opzoeken op Spotify of Deezer heeft weinig nut. Het was Andrew Loog Oldham die er een orchestrale versie van maakte met hulp van David Whitaker. Deze opname verscheen op The Rolling Stones songbook, met orkestrale versies van de vroegste hits van de Stones. Deze Oldham was de manager van de groep in de beginjaren en was degene die de Stones op sleeptouw nam. Hij fungeerde namelijk ook als recording producer in die tijd en dacht op eigen naam ook te kunnen excellereren. Er was niet echt een orkest, maar Oldham werkte voor zijn project met verschillende studiomuzikanten. Zo kwamen logischerwijs ook Stones-leden over de vloer in de studio. Toch zijn voor de strijkerpartijen waar het in dit verhaal om draait, niet door Stones-leden ingespeeld. Het album dat voor echte Rolling Stonesfans toch écht een must-hear zijn haalde echter niet de charts en kwam pas in 1997 weer ter sprake.

Niet onbelangrijk in het verhaal is de benoeming door Oldham van Allen Klein als de business manager van de groep. Deze Amerikaanse zakenman behartigde de zakelijke belangen van meerdere artiesten, waaronder ook The Beatles en Sam Cooke. Hij zorgde er vaak voor dat artiesten meer konden overhouden na een overeenkomst met een platenmaatschappij. Eind jaren ’60 zette hij ABKCO Records op en beheerde in de decennia erna de rechten van catalogi van vele artiesten. Hieronder dus ook de muziek van de Stones uit hun ’60-er jaren.

Origineel Bittersweet Symphony

Dat zakelijke vernuft kwam bij Klein ook bovendrijven in 1997, toen hem de klanken van Britse band The Verve bereikten. Het ging om de eerste single van hun 3e album ‘Urban Hymns’, dat in de UK Charts tot #2 reikte. Ook buiten de UK werd al snel duidelijk dat deze single weleens een classic zou kunnen worden. #14 In de Billboard Hot 100 was voor een Britpopnummer ongekend. Allen Klein had dit snel in de gaten en sleepte de groep rond frontman/schrijver Richard Ashcroft voor de rechter. De eerstgenoemde won de rechtzaak rond plagiaat en moesten Jagger en Richards als medeschrijvers worden vermeld. Hoewel Ashcroft cs. de strijkerssample en melodielijn in de zang gebruikte, moet men toch erkennen hoe origineel Bittersweet Symphony klinkt. Desondanks wordt toch afgedwongen dat 100% van de royalties naar Klein als rechthebbende gaat. Aanvankelijk zou het volgens the Verve-bassist Simon Jones om een 50/50 deal gaan, maar dat veranderde toen bleek dat het nummer wel erg hard ging.

In mei 2019 is daar dan toch de grote ommekeer als The Verve toch de rechten van het nummer terug krijgt. Dit na onderhandelingen van Allen Klein’s zoon Jody en nieuwe Stones manager Joyce Smyth.

Geef een reactie