Toni Basil – Mickey (1982)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Toni Basil – Mickey (1982)

Toni Basil – Basil

original Mickey
Dit was dat liedje met die bekende low-budget videoclip waarin cheerleaders door het beeld dansen. Basil verzorgde zelf de choreografie waarbij een echt cheerleaderteam de show stal. Mickey reikte in de VS en Australië tot #1, de UK tot #2, in ons land en België slechts #39! Basil spande in 2017 nog een zaak aan tegen grote TV-producenten wegens gebruik zonder toestemming. Dit terwijl het lied afstamt van een ander lied:

Origineel: Racey – Kitty (1979). Deze Britse groep is vooral bekend van de hits ‘Lay your Love on me’ en ‘Some Girls’. Beide nummers stonden net als ‘Kitty’, dat niet op single verscheen, op hun debuutalbum ‘Smash and Grab’. Het was producer Mickie Most (werkte eerder met the Animals, Herman’s Hermits, Suzi Quattro en Kim Wilde) die Racey ontdekte. Het is overigens niet deze Mickey/Mickie over wie het nummer gaat, over wie wel dat wordt niet duidelijk. De schrijvers waren Mike Chapman en Nicky Chinn, die ook schreven voor o.a. Tina Turner, The Sweet, Mud en Smokie. Na 1980 ebte het succes weg, toch werd de groep pas in 1985 ontbonden. Vanaf 1990 komt de groep -er worden zelfs 2 bands gevormd- regelmatig bij elkaar en verschijntzelfs in 2021 nog nieuw werk van Racey. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘ It’ s a Glorious Day’.

original Mickey

In 2017 klaagde de zangeres zowel Disney, Comedy Central en winkelketen Forever 21 aan voor oneigenlijk gebruik van Mickey. Zo was Basil’s stem gesynchroniseerd in een aflevering van South Park (2008), waarin je de stem het volgende hoort zingen: “Obama you’re so fine, you’re so fine you blow my mind, hey Obama, hey Obama”. Hierbij hebben de makers de naam “Mickey” vervangen door die van de toenmalige president van de VS. Maar het probleem was dat de rechten niet bij haar lagen, maar bij label Razor & Tie. En dat label had in de jaren ’90 de rechten overgenomen van toenmalig label van Basil, Radialchoice. Kortom, geen geld en rechten voor de zangeres. Die rechten kreeg ze uiteindelijk wel in 2020 van de rechter. Een artiest kan na 35 jaar namelijk de rechten terugkrijgen van een label, mits de eerste wel heeft deelgenomen aan het schrijversproces.

Antonia Basilotta (haar echte naam) nam 2 albums op in de periode 1981-1984, maar was meer actrice en choreografe. Zo was ze al vanaf midden jaren ’60 betrokken bij films als ‘Easy Rider’, en ‘Five Easy Pieces’. Ook verzorgt ze choreografie bij Monkees-film ‘Head’ (1968). Vanaf jaren ’80 is ze betrokken bij videoclips van o.a. Talking Heads (‘ Once in a Lifetime’). Maar meer betrokken is ze bij cultgroep Devo, waar ze ook nog vocale bijdragen levert. Haar relatie met Devo-lid Gerald Casale zal vast hebben bijgedragen aan de drie covers die ze opnam van de groep. Toch zal haar naam altijd verbonden blijven aan de Cheerleader Anthem ‘Mickey’.

Toni Basil in 2017

Coverversies van de track verschijnen in de loop der jaren van o.a. Olivia Newton John en Ierse tinergroep B*Witched. Weird Al Yankovic nam in 1983 een parodieversie op, onder de titel ‘Ricky’. In wezen in ‘It’s Tricky’ van Run DMC vocaal ook gebaseerd op het nummer, alleen is de tekst volledig veranderd. En horen we op de uitvoering van ‘Twist and Shout’ door Salt-N-Pepa niet een drumsample uit Mickey? Rapper/zangeres Yung Baby Tate nam in 2017 een bewerking als ‘Hey Mickey’, waarbij ze zelfs de videoclip imiteerde. Wat recenter is de sample in ‘Speed Drive (2023) van Charli XCX. De invloed van het nummer gaat vrij ver, zie de eerdere melding van het gebruik in South Park. Ook in de series ‘Glee’, ‘King of Queens’ en ‘My Name is Earl’ gebruikten de makers het. Datzelfde geldt voor grote films als ‘Wayne’s World’, ‘Spy’, ‘Pitch Perfect’ en ‘Charlie’s Angels: Full Throttle

Luister hieronder naar zowel Mickey als het origineel van Racey, Kitty..

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven