U2 & Green Day – The Saints are coming (2006)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » U2 & Green Day – The Saints are coming (2006)

U2 & Green Day – The Saints are coming

Twee grote namen die de handen ineen slaan, leverde in 2006 deze cover op. U2 vroeg Green Day om mee te doen met deze single om geld in te zamelen voor stichting “Music Rising“. Deze stichting van gitarist The Edge bracht geld bijeen om instrumenten te kopen voor slachtoffers van orkaan Katrina. Deze richtte in dat jaar ongekend veel schade aan in New Orleans

Origineel: The Skids – The Saints are coming (1978). Deze Schotse punk(-rock)band debuteerde met EP ‘Wide open’ waarop deze single en andere A-kant (en grootste hit ‘Into the Valley’. De track werd geschreven Richard_Jobson (tekst) Stuart_Adamson (muziek). Het verhaalde over een bekende van Jobson die het Britse leger in moest en omkwam in Noord Ierland. Het nummer bereikte in de UK #48, maar vooral in de stadions zijn weg vond. Het werd al snel in het stadion van Schotse voetbalclub Dunfermline gezongen. Daarna volgde rugbyclub the Northampton Saints en Premier League club Southampton, die als bijnaam the Saints hadden.

The Skids, opgericht in 1977, brachten 4 albums uit voordat de groep in 1982 uiteen ging. Daarvoor had Adamson de groep al verlaten om Big Country op te richten. Dit bleek een goede zet, want deze groep zette met een speciafieke gitaarsound een succesvolle act op. Nummers als ‘Chance’ en ‘Look away’ werden ook hier hits. Jobson probeerde het na the Skids nog met band The Armoury Show, maar was minder succesvol. Hierna werd Jobson filmmaker en televisie presentator.

The Saints are coming original

Monsterverbond voor goed doel

De eenmalige samenwerking van Green Day en U2 bracht dus geld in het laatje voor slachtoffers van de Katrina orkaan. De titel die U2 had gekozen was niet een toevallige. Saints was de naam van het professionele footballteam in New Orleans en hun stadion the Supersome werd gebruikt om slachtoffers van de orkaan op te vangen. Toen het footballteam er zijn eerste wedstrijd na de ramp speelde, speelden U2 en Green Day The Saints are coming. Daarna volgden nog nummers Wake me up (When september ends), It’s a beautiful day en House of the rising sun. Dit werd allemaal live uitgezonden op de nationale televisie en werd symbool van wederopstanding van New Orleans. Het nummer van het monsterverbond schopte het in veel landen tot #1, waaronder Australië, Spanje en ons land. In de UK en België was dat weinig minder met #2, in de VS was de waardering beduidend minder. Gezien de toestand en de wil om te helpen in New Orleans, was plek 51 zeer mager.

Top 40-notering

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.