Ugly Kid Joe – Cats in the cradle (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Ugly Kid Joe – Cats in the cradle (1992)
Ugly Kid Joe- Cats in the cradle
Cats in the crawl origineel
Grootste hit van de groep, die naast ‘Cats in the cradle’ ook een hit scoorde met ‘Everything about you’. De opleving van (alternatieve gitaarrock) gaf ook deze Amerikanen een flinke boost. 

(o) Chapin, Harry – Cat’s in the cradle (1974). Uit de tijd dat de Amerikaanse charts nog wat minder invloed hadden op die van ons. Deze versie bereikte de 1e positie in de Billboard 100, in ons land haalde het echter de hitlijsten niet. Het nummer gaat over de relatie tussen vader en zoon, die weinig tijd voor elkaar kunnen vrij maken. Het is ook een waarschuwing om werk niet boven familie te verkiezen. De vader doet wel het noodzakelijke door middel van geld verdienen voor gezin, maar quality time maakt hij niet. Later draaien de rollen om als zoon een goede baan en gezin heeft. Pa die nu tijd heeft realiseert zich dat de rollen nu zijn omgedraaid. Ironisch genoeg zijn de woorden van zoonlief aanvankelijk: “I’m gonna be like you Dad, you know I’m gonna be like you”. Het was een gedicht van zijn vrouw Sandy (met titel ‘Cats in the Cradle’) die Harry de inspiratie gaf voor het nummer. Ook kwam de inspiratie om het op plaat te zetten van zijn eigen band met zijn zoon Josh. Al maakte het lied hem in dat perspectief toch ook weer benauwd.

Cats in the cradle original

Ugly Kid Joe was in 1992 net doorgebroken met single ‘Everything about you’ van debuutalbum ‘America’s least wanted’. Een opmerkelijke coverkeuze voor de band die de titel iets wijzigde (“Cats” in plaats van Cat’s). Ook zingt Whitfield Crane over “Man ON the moon” en geen “Man in the moon” zoals in het origineel. Desinteresse zal het niet geweest zijn, want Crane gaf aan dat het nummer hem vanwege zijn jeugd veel deed.

De cover van Ugly Kid Joe bezorgde hen een top 10-notering in zowel de VS als de UK. Ook in landen als Australië, Zweden, Duitsland en Portugal werd de top 10 gehaald, ons land (#14) en België (#20) bleven achter. 

Top 40-notering