Waar komt dat Smurfenlied vandaan?
Origineel: Vader Abraham Show Orkest – Taki Taki (1974). Deze begeleidingsband van de grote liedjesschrijver had zelf een aantal (instrumentale) hits, zoals ‘Ay-ay-ay Don José’ en ‘Koekoeroekoekoe Paloma’. De melodie van Taki Taki heeft Vader Abraham meegenomen naar het Smurfenlied, dat hij 3 jaar later uitbracht. In die periode was hij zelf ook nadrukkelijk aanwezig in de hitlijsten, zowel als solo-artiest als liedjessmid. Denk maar eens aan Het Kleine Café aan de Haven of ‘Den Uyl is in den Olie’ als artiest of De Clown als schrijver. Het Show Orkest was dus ook op eigen benen een kort leven beschoren, dat moest ook buiten Nederland te proberen zijn. Als Vader Abraham und sein Party-Orchester werd de Duitse markt betreden, echter zonder enig succes.

Zelfs groot succes in de UK!
Dat internationale succes kwam er wel voor Pierre Kartner, die zijn Kleine Café aan de Haven zag uitgroeien tot iets groots. Dat lukte de man met karakteristieke baard dus ook het ’t Smurfenlied’, nadat het in ons land en België al een dikke #1-hit was. In Duitsland bereikte zijn ‘Das Lied der Schlümpfe’ ook de hoogste positie. Maar probeer je eens voor te stellen dat Vader Abraham in UK gewoon op #2 stond met ‘The Smurf Song’. (Het was overigens Dureco-medewerker Frans Erkelens die dat naar het Engels vertaalde op een solide manier). Hij moest alleen Rivers of Babylon van Boney M nog voor zich dulden. Om het nog internationaler te maken, verschenen ook Zweedse, Franse en Spaanse versies. De Smurfen waren in die tijd dus een groot succes, bijzonder in de zin dat de tekenfilms van Hanna-Barbera pas in 1981 verschenen.

Vader Abraham had na dit immense succes meer singles met De Smurfen, wat dacht je van ‘Smurfenbier’. In de UK bereikte hij met ‘Dippety Day’ en ‘Christmas in Smurfland’ zelfs nog de Top20! Dat was het gevolg van een volledig album dat Pierre wijdde aan de Smurfen. Het had niet veel gescheeld of hij helemaal niets met de Smurfen had gedaan. Het was Schlagerfestival organisator Harry Thomas die aanvankelijk Dennie Christian had gepolst om muziek rond de Smurfen op te nemen. Zijn manager ketste dit af en kwam Thomas zodoende bij Pierre terecht. Hij zou alle versies ZELF hebben ingezongen, dus ook in het Spaans, Zweeds en Fins. Kartner zei hierover:
“Het inzingen in de andere talen ging niet zonder slag of stoot. Het is een moeilijke zaak geweest, omdat ik nauwelijks de talen beheers. Het inzingen werd echt zin voor zin gedaan. Ik hoorde de zin van een producer uit het betreffende land en dat probeerde ik te onthouden.”
Vader Abraham
Luister hieronder naar de bovengenoemde versies, en let vooral op de melodie van Taki Taki, de muzikale blauwdruk van ’t Smurfenlied..