Vanilla Ice – Ice Ice Baby (1990)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Vanilla Ice – Ice Ice Baby (1990)

Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Ice ice baby
Geboren als Robert van Winkle is Vanilla Ice al op jonge leeftijd bezig met breakdancing en beatboxen. Zijn vaste rap-/dansact in nachtclub City Lights (Dallas) vormt rond 1987 het begin van zijn carrière. Als in 1989 het b-kantje van 1e single ‘Play that funky music’ als leadsingle wordt uitgebracht, gaat het los.. Ice ice baby is de eerste hiphoptrack die op #1 resoneert in de Billboard Hot 100

Origineel: Queen & David Bowie – Under Pressure (1981). De samenwerking tussen deze grootheden leidt in hun thuisland (Engeland) tot hun 2e nummer 1-hit. Dat aantal is zeer bescheiden gezien het grote aantal hits dat de groep dan al op naam heeft staan. Ter vergelijking, in ons land is het al de 5e #1-hit. Voor Bowie is dit in ons land zijn eerste, na al een zeer indrukwekkende reeks hits. Tuurlijk is het de bekende baslijn van John Deacon, die de basis vormt van Under Pressure én Ice ice baby. Dat de band het nummer zelf waardeerde blijkt uit het feit dat het nooit ontbrak op een live setlist. Al zal Bowie daar zelden bij is geweest. Hij kwam in ’81 naar de studio daar een vocale bijdrage te leveren aan track ‘Cool cat’. Over dat resultaat was hij zelf niet te spreken. Samen werkten ze aan een andere track waar de vonken wel vanaf spatten. Uit de Scat_zang -dat de uiteindelijke mix overleefde- is af te leiden dat het uit een jamsessie is ontstaan. Zowel Bowie als de 4 Queen-leden zijn als songwriters vermeld.

Ice ice baby

De keuze voor deze sample is afkomstig van Vanilla Ice zelf, al dankte hij hier zijn broer voor: “Hij luisterde vooral naar rock ‘n’ roll en dat soort dingen. Ik luisterde juist naar funk en hiphop want rock was gewoon niet mijn ding. Maar dankzij mijn broertje kon ik die twee bij elkaar brengen”. Freddy Mercury wist niet wat hij hoorde toen de track zijn oren bereikte. Zijn assistent Peter Freestone vroeg zich af waarom hij zich bijna verslikte in zijn ontbijt.  “Hij kon zijn oren niet geloven en moest lachen om het jatwerk”, zo staat op de website van Mercury. Ook de andere leden van Queen waren er niet over te spreken. Toch kon de juridische strijd tussen de 2 partijen buiten de rechtzaal worden beslecht. Het leverde de groep ook weer een nieuwe generatie luisteraars op, naast een deel royalties. Vanilla Ice werd als blanke rapper vooral gezien als novelty act, al waren zijn teksten toch allesbehalve ondermaats. Maar naast deze kneiterhit (#1 in vele landen, ook in NL en België) was het snel gedaan met het succes. Alleen ‘Play that funky music’ haalde nog de hitlijsten. Hij zou later nog met band een soort van nu-metal (denk Limp Bizkit) hebben gemaakt.

Er is uit de film School_Daze met een dansmuziekstuk dat als ‘Ice ice baby’ wordt opgevoerd. Het is geen echte sample en het wordt niet helemaal duidelijk of Vanilla Ice en het produktieteam dit hebben aangewend voor zijn hit. Maar luister onder en oordeel zelf of dit als original geldt.

Top 40-notering

Geef een reactie