Veen van, Herman – Hilversum III (1984)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Veen van, Herman – Hilversum III (1984)
Herman van Veen – Hilversum III

Hilversum 3 was een Nederlandse publieke radiozender tussen 1965 en 1985. Na de zenderkleuring in 1979 werd het station uiteindelijk in 1985 omgedoopt in Radio 3, dat in 1994 verder is gegaan onder Radio 3FM en later 3FM. Nederlandse tekst van ‘Hilversum III’ kwam van Willem Wilmink en was voor van Veen de eerste grote hit sinds ‘Suzanne’ (1967)

(o) Haindling (Duitse groep) – Lang scho nimmer g’sehn (1983). Deze groep rond Hans-Jürgen Buchner brengt vele albums uit in de periode 1982-2010. Dit nummer bereikt in het thuisland een 33e plek, iets dat ze alleen met single ‘Liebe’ (1992) nog weten te overtreffen.

De versie van van Veen komt van album ‘Signalen’ en stamt uit de tijd dat van Veen zeer produktief was. Zo stond de zanger ook in de theaters, maar is hij ook als acteur voor een groot publiek  te zien. In speelfilm “Ciske de Rat” heeft hij namelijk een prominente rol als leraar en vertrouwenspersoon van Ciske. Over ‘Hilversum III’ zei hij het volgende: “Het is een liedje over de invloed van de radio, met name Hilversum 3, op het alledaagse leven van vandaag en hoe dat vroeger was.” Het instrumentale is exact overgenomen van Lang scho nimmer g’sehn, de tekst heeft Wilmink zelf bedacht.

In 2018 wordt bekend dat “Hilversum III” een plek in de Dikke van Dale krijgt. Het staat nu symbool voor het grijze verleden. De laatste jaren wordt de term zelfs gebruikt om een periode aan te duiden nádat Hilversum III daadwerkelijk bestond. De nostalgische sfeer die het oproept sprak (destijds #5 in de Top 40) en spreekt nog steeds velen aan. Zo is het nog jaarlijks te vinden in de Top 2000.

Top 40-notering


Geplaatst

in

, ,

door

Originals - De Oorsprong van de Hits