Neyman, Benny – Waarom fluister ik je naam nog (1985)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Neyman, Benny – Waarom fluister ik je naam nog (1985)
Benny Neyman – Waarom fluister ik je naam nog

Oorsprong Waarom fluister ik je naam nog

Dit was de grootste hit voor de zanger uit Maastricht. Toch zette hij met ‘k weet niet hoe’ (1980) en ‘Vrijgezel’ (1981) nog twee nederklassiekers op plaat. ‘Waarom fluister ik je naam nog’ werd aanvankelijk niet goed genoeg bevonden als single, daar kwam de platenmaatschappij op terug…

(o) Bessy Argyraki – An anixis tin cardia mou (1975). Geschreven door Griek Nikos Ignatiadis, van wie Neyman nog wat nummers liet vertalen en opnam. Argyraki was in Griekenland een grote naam en had een groot pop-/ schlagerreportoire. In 1977 vertegenwoordigde ze met Pascalis, Marianna en Robert (gelegenheidskwartet) Griekenland op het Eurovisie Songfestival (#5). De meest succesvolle periode van Bessy was toch 1975-1983. Ze had vooral succes met covers van o.a. France Gall, Raffaella Carrà, Kim Wilde en Bee Gees. Maar in 1985 werd dan een eigen nummer van haar een #1-hit aan de andere kant van Europa.

Origineel Waarom fluister

Vakantieplaten

Benny had op vakantie in Griekenland wat platen gekocht en kwam op het idee om van wat nummers nederlandstalige bewerkingen te maken. Hij maakte van ‘An anixis..’ zelf een tekst over een liefde die hij niet kan vergeten. ‘Waarom fluister ik je naam nog’ is te vinden op album ‘Het Zwarte Goud’, dat werd opgenomen in Wisseloord Studio’s. In deze beroemde studio was het vooral producer Will Hoebee (man van Luv-zangeres José) die aan de knoppen zat. Hij vertelde dat er absoluut geen sprake van was dit nummer op single uit te brengen. Zo dachten ze zelf aan het door Henny Vrienten -hij had na de breuk van Doe Maar nog wat liedjes over- geschreven ‘Blijf Vannacht Bij Mij’. Maar deze single flopte en kwam niet verder dan Tipparade #20.

Het was DJ Willem van Kooten die ze aanspoorde een nieuwe mix te maken van ‘Waarom fluister..’ en alsnog op single uit te brengen.  In die tijd was het hip om stokgetik als percussie toe te voegen, hetgeen nu ook gebeurde. Maar het was meer dan de moeite waard, het nummer beklom #1 in de Top 40, in België #4. De oorspronkelijke schrijver Nikos Ignatiadis was blijkbaar niet gek en schreef een brief naar Hoebee en Neyman. Hij schreef dat hij al 20 nummer 1-hits in Griekenland had geschreven en meer wilde samenwerken. Daar is ook een album uitgekomen, waarop Neyman alleen maar nummers van hem opnam. De zanger nam zijn hit ook nog op in het Duits: ‘Dann ruf ich wieder deinen Namen’.

‘Waarom Luister..’ was een bewerking, maar werd op zijn beurt dan weer opgenomen door onder meer James Last en Kathleen(K3). Katleen was niet de enige Vlaamse act die zich er aan waagde, de Strangers namen het op als Waarom stinkte’ nor de look.

Top 40-notering

Geef een reactie