Warren G & Nate Dogg – Regulate (1994)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Warren G & Nate Dogg – Regulate (1994)

Warren G & Nate Dogg – Regulate

Regulate
Nate Dogg (Nathaniel Hale) en Warren G(riffin) vormden begin jaren ’90 hiphopgroep 213 met Snoop Doggy Dogg. Hij stelde ze voor bij zijn oudere stiefbroer Dr. Dré en die nam Snoop Dogg en Nate Dogg op bij Death_Row_Records. Warren zelf kreeg echter geen contract, maar tekende bij dat andere grote hiphoplabel Def_Jam_Recordings

Origineel: Michael McDonald – I keep forgettin’ (1982). Eigenlijk hebben we met dit nummer van de voormalig Doobie Brother al de basis van bovengenoemde track te pakken. Michael nam het op met 3 leden van Toto, die als sessiemuzikanten zeer in trek waren. Maar het leidde tot een rechtzaak met songwritersduo Jerry_Leiber en Mike_Stoller. Zij schreven in 1962 voor Chuck Jackson al ‘I keep forgettin” en de rechter hoorde genoeg gelijkenis. Vanaf dat moment zijn Leiber en Stoller ook mede songwriter en dus ook van ‘Regulate’. David Bowie, Procol Harum en Roger Chapman hebben I keep forgettin ook nog opgenomen.

Origineel: Bob James – Sign of the Times (1981). Het fluitje uit het intro van Regulate komt uit deze track. Bob_James_werkte hieraan, net als het gelijknamige album, samen met beroemde songwriter Rod_Temperton. James is als muzikant (voornamelijk keyboard) en producer een grote meneer in de jazzwereld. Veel van zijn werk is later gesampeld door hiphopartiesten als Run DMC, Beastie Boys en Missy Elliott. James verklaarde ooit dat hij veel respect had voor het creatieve proces van hiphopprodukties. Toch zat hij met een dubbel gevoel, want zijn muziek werd geplagieerd of illegaal gesampeld. Maar het gevoel min of meer deel uit te maken van hiphophistorie voerde toch de boventoon.

Warren G scoort een wereldwijde hit met Nate Dogg, maar komt er nergens mee op nummer 1. In ons land blijft het steken op #7, in de UK op #5 en in de Billboard Hot 100 op #2. Andere hits heeft de rapper uit Long Beach (Californië) met o.a. Prince Igor. Met Adina Howard waagt hij zich ook nog aan Tina Turner’s What’s Love go to do with it.

Top 40-notering

Geef een reactie