Wyclef Jean – Guantanamera (1997)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Wyclef Jean – Guantanamera (1997)
Wyclef Jean – Guantanamera

Guantanamera

Eerste solosingle (al kreeg hij hulp van Lauryn Hill) voor de uit Haïti afkomstige Jean, die aanvankelijk deel uitmaakt van Tranzlator Crew. Voor iedereen beter bekend als The Fugees, die met album ‘The Score’ wereldwijd doorbreekt in 1996

(o) Cuarteto Caney – Guajira guantanamera (1938). Een lied over een meisje uit Cubaanse plaats Guantanamo, waar de schrijver naar verlangt. Let wel: dit is de eerste opname van het lied dat Joséito Fernández al in de jaren ’20 schreef voor zijn radioprogramma’s. In Cuba was ‘Guantanamera’ dus al bekend alvorens de eerste opname plaatsvond.  De oorspronkelijke versie kent coverversies van onder meer Demis Roussos (Aphrodite’s Child), Julio Iglesias en Los Lobos.

Toch kennen de meesten van ons een andere versie. Het was Spaanse componist Julián Orbón die de tekst en compositie aanpaste en er een wereldberoemd lied van maakte. De eerste versie was die van The Weavers uit 1963, al snel gevolgd door een bekende versie van Pete Seeger. Toch krijgt Amerikaanse vocalgroep The Sandpipers het meest gedaan met hun versie, in ’66 een hit in vele landen. In ons land wordt een 4e positie behaald, beter dan Rob de Nijs. In datzelfde jaar neemt hij op de melodie van ‘Gantanamera’ het nummer ‘Anna Paulowna’ op. Over een meisje uit..precies, maar draagt ook nog eens dezelfde naam als de plaats waar ze woont. Het zal een klein hitje worden voor Rob.

Wyclef Jean weet met ‘zijn’ ‘Guantanamera’ ook hoge ogen te gooien en krijgt zelfs een Grammy-nominatie voor het nummer. In de top 40 komt de voormalig Fugee tot plek 28.

Rechtzaak

Er is in 1993 overigens nog een rechtzaak geweest in Cuba, aangespannen door nabestaanden van Herminio “El Diablo” García Wilson. Het lied zou elementen van een van zijn bedenksels bevatten, iets waar al in de jaren ’30 over werd gesproken. Toch erkende de Supreme Court in Cuba dit niet en bleef Fernández de enige autheur van ‘Guantanamera’.

Top 40-notering

En de 1e opname van de moderne versie:

Originals - De Oorsprong van de Hits