Years & Years – It’s a sin (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Years & Years – It’s a sin (2021)

Years & Years maakt cover 80’s classic

It's a sin Cover Years and Years

It’s a sin begeleidt de gelijknamige Britse serie op Channel 4, waarin Years & Years-zanger Olly Alexander de hoofdrol speelt. Deze speelt zich in het eerste deel van de ’80’s af binnen de Britse gayscène, als Aids zijn intrede doet. Het drama gaat ook in op het taboe (“promotie” van homosexualiteit is verboden op scholen onder premier Thatcher) en intimidatie.

Origineel: Pet Shop Boys – It’s a Sin (1987). Een cover van een track uit de 80’s van een act die vele homo-elementen gebruikte door de jaren heen.. zo lijkt deze cover haast onvermijdelijk. Neil Tennant en Chris Lowe brachten ‘It’s a sin’ halverwege ’87 uit als eerste single van 2e album ‘Actually’. Een geweldige poptrack met altijd aanwezige synths, die zelfs dondergeluid produceren. Bleef de single in ons land (#3) en België verstoken van de bovenste plek, in de UK bereikte het #1. Ook in landen als Spanje, Zweden, Zuid Afrika, Zimbabwe en Oostenrijk werd de bovenste plek bereikt.

Tennant, katholiek opgevoed, schreef het destijds om zijn ongenoegen te uiten tegenover de kerk. In de videoclip bevinden de leden zich in de tijd van de Inquisitie, en worden de 7 hoofdzonden uitgebeeld. Dit leverde het nummer wel de nodige controverse op, maar ook dit soort publiciteit is zelden slecht voor een plaat. Naast de kwaliteit van het nummer en de clip deden ook optredens in TV-programma’s het resultaat goed. Maar touren deden de Pet Shop Boys niet aan in die tijd, hun eerste tour startte pas in 1989.

It's a sin original

Zanger Olly Alexander van Years & Years was nog voordat hij met deze groep begon al acteur in meerdere series. Londense Years & Years werd opgericht door Emre Türkmen en Michael Goldsworthy in 2010, voordat ze Alexander inlijfden als zanger. Electropop met r&b-invloeden omschrijven de muziek min of meer. Succes kwam in 2015 met singles ‘King’ en ‘Desire’, maar ook met bijzondere live-optredens. Het is hier vooral frontman Olly die het voortouw neemt met allerlei dance-elementen, al moet hij vocaal nog weleens worden bijgestaan.

De serie It’s a Sin is voor Alexander een terugkeer naar het acteerwerk. Maar de thematiek en rol spraken hem genoeg aan om “ja” te zeggen, na een uitnodiging om mee te spelen. De serie is een 5-delige dramaserie over de Britse gayscène, de feesten, stigma’s en AIDS-ellende. De opbrengst van single ‘It’s a sin’ gaan begrijpelijkerwijs naar het George Gouse Trust. De cover is wel een wat meer ingetogen, soulvollere versie ten opzichte van het origineel. Luister en vergelijk hieronder. In mei 2021 nemen Years & Years het nummer samen met Elton John op tijdens de BRIT-Awards. Deze versie verschijnt ook op single en bereikt al snel de bovenste plek in de Britse Charts.

Veel andere covers van It’s a sin zijn er niet opgenomen, waarschijnlijk omdat het origineel amper zal zijn te overtreffen. Artiesten als Gamma Ray (1999), Paul Anka (2005) en Metric (2006) deden een dappere poging.

Geef een reactie