Yes – Owner of a lonely heart (1983)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Yes – Owner of a lonely heart (1983)
Yes – Owner of a lonely heart
Owner lonely heart
Deze Britse progressive rockband werd al opgericht in 1968 zal tot aan de jaren ’80 nooit aan hits hebben gedacht. Met hun complexe ritmes, ingewikkelde melodielijnen en mystieke teksten was dit geen hitparademuziek. Dit veranderde toen toenmalige zanger Trevor Horn de microfoon verruilde voor het produktiepaneel


Origineel: Funk Inc. – Kool is back (1971), is op zijn beurt weer een gelijknamige cover van Kool and the Gang. Producer Trevor Horn (ook nog even zanger en gitarist van Yes) gebruikt de drumbreak van Funk, Inc als sample en gooide wat drums van het nummer door de Fairlight (eerste 8-bit digitale sampler)-blender en was de groep -nota bene een prorockband- misschien wel de eerste met een breakbeat-sample.

‘Owner of a lonely heart’ was een  track waar de platenmaatschappij aanvankelijk geen vertrouwen in had. Ook het Yes-publiek zal zich rot zijn geschrokken, zo’n compact nummer van 3 minuten. Ze waren toch de uitgesponnen tracks van vaak over de 10 minuten gewend. Uiteindelijk werd het één van de grootste hits uit het decennium. In de VS haalde het de #1-positie, terwijl het in de UK met #28 ruimschoots beduidend minder succesvol was. Daar stond ‘Relax’. Toevallig of niet, dit was ook een Trevor Horn-produktie. In ons land reikte het tot #2 in de vaderlandse Top 40. Een remix van Max Graham uit 2005 kon dat resultaat niet evenaren met een plek 18 .

Top 40-notering