De Zangeres Zonder Naam – Mexico (1969)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » De Zangeres Zonder Naam – Mexico (1969)
De Zangeres Zonder Naam – Mexico

Geboren als Maria Bey, brak ze na haar huwelijk met Sjo Servaes (vandaar dat velen haar kennen als Mary Servaes) rond haar 40e levensjaar door dankzij zanger, liedjesschrijver en producer Johnny Hoes

(o) Luis Mariano – Mexico (1953). Dit was althans de eerste uitgave van het lied, dat 2 jaar al een eerder werd opgevoerd bij operette “Le Chanteur de Mexico”. Deze door Francis Lopez geschreven operette werd in 1957 verfilmd en was Spanjaard Mariano ook in deze versie de ster.

Johnny Hoes ontdekte Mary Servaes-Bey pas op 37-jarige leeftijd, toen deze nog in café’s zong. Hoes hoorde haar achtergrondstem op een demo van een bevriende zanger en dacht een kinderstem te horen. Hij nam haar onder zijn hoede en maakte van Servaes “De Zangeres Zonder Naam”. Het succes begon met single ‘Ach vaderlief, toe drink niet meer (1959), waarna vele hits volgden, tot de jaren ’80. ‘Keetje Tippel’, ‘Mandolinen in Nicosia’ en ’t Was aan de Costa del Sol’ zijn slechts enkele voorbeelden.

Mexico

De bekendste is toch wel ‘Mexico’, een nummer dat ze al eens in het Frans opnam (de operette uit ’51 was ook Franstalig). Hoes maakte hier een Nederlandstalige tekst op, maar weigerde platenbaas Philips het uit te brengen op haar naam. Uiteindelijk verscheen het toch in ’69 op single, via Hoes’ eigen label Telstar en werd het nummer een hit. Toch bracht een in Paradiso opgenomen live-versie van Mexico in 1986 het lied nog meer faam. Mede dankzij het WK voetbal (waar de Belgen een puik toernooi speelden en wij niet mee deden) werd het een nog grotere hit dan de oorspronkelijke singleversie van 17 jaar eerder. Het leverde de zangeres nieuwe veel nieuwe fans op en leek haar carrière nieuw leven ingeblazen, na wat mindere jaren. Toch neemt ze 31 december 1987 met een concert afscheid van haar publiek.

Na het overlijden van haar man in 1990 leidt ze een teruggetrokken bestaan en overlijdt in 1998 op 79- jarige leeftijd.

Top 40-notering