Zikai x Kris Kross Amsterdam – You can call me Al (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Zikai x Kris Kross Amsterdam – You can call me Al (2021)

2021 Remake Paul Simon klassieker

You can call me Al remake Kris Kross Zinai
Weer een remake van een classic van de hand van Jordy and Sander Huisman and Yuki Kempees. Deze is een samenwerking met Zweedse songwriter/zangeres Zikai, die het covernummer in april 2021 al solo uitbracht. Nu is er met een combinatie van deephouse door KKA met de frisse, soms dromerige stem van Zikai. De laatste zal hiermee ook een doorbraak buiten Zweden tegemoet hopen te zien, mede dankzij Spinnin Records

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

Origineel: Paul Simon – You can call me Al (1986). Het in Zuid-Afrika opgenomen album ‘Graceland’ mag worden gerekend tot de grote standards in de popmuziek. Na zijn breuk met muzikale partner Art Garfunkel, mislukte huwelijk en een geflopte plaat zocht Simon zijn heil in Mbaqanga. Deze Zuid-Afrikaanse muziek met jazz-invloeden vermengd met typische Afrikaanse zang -al dan niet met westerse instrumentatie- onstond in de 60’s. Nieuwsgierigen naar deze muziek moeten maar eens naar Tom Hark luisteren, later nog succesvol gecoverd door punkband Piranhas (1980).

Music Maker 2022:  Music Made Easy

Met zijn oude kompaan Roy Halee bezocht Simon Johannesburg, waar ze met verschillende lokale artiesten meerdere opnames maakten. Een heikel reis, aangezien apartheid nog een heet hangijzer was, maar Paul Simon kwam daar om samen te werken met lokale straatgroepen uit Soweto, niet om voor de overheid te spelen. Quincy Jones en Harry Belafonte -producers met wie hij werkte op We are the World- moedigden hem aan te gaan. De meeste straatmuzikanten wisten niet wat ze meemaakten, toen ze $200 per uur betaald kregen. Daarnaast wilde hij hen ook credits geven als ze genoeg aan het nummer hadden bijgedragen.

You can call me Al original

Vreemd nummer in de bijt

You can call me Al is een nummer dat behoorlijk afstaat van de rest van het album Graceland. Het nummer is ook niet opgenomen met lokale artiesten en heeft minder Afrikaanse invloeden. Toch geeft Zuide-Afrikaanse bassist Bakithi Kumalo acte de presence. Zijn legendarische solo is een ware palindroon, ofwel de tweede helft is het eerste deel achterstevoren gespeeld. Het nummer verhaal van een man in een midlife crisis (“Where’s my wife and family? What if I die here? Who’ll be my role model?”) De naam “Al” komt van een feestje, waar Franse componist Pierre Boulez hem per abuis aansprak met Al. Zijn vrouw Peggy wordt aangesproken met etty, dat ook terugkomt in het refrein. Zingt hij in het eerste deel over een man in een midlife crisis, het 3e deel gaat over hemzelf tijdens zijn reis in Afrika. Het nummer is vooral bekend door de vermaarde videoclip met acteur Chevy Chase. Doordat de veel langere acteur de tekst playbackte waren velen in de veronderstelling dat hij Paul Simon was.

Paul Simon Chevy Chase

De Zweedse Zikai nam april 2021 al een wat atmosferische versie uit, maar haar stem past prima bij het nummer. Alleen is het thema van een man in midlife crisis wel wat misplaatst voor een jonge talentvolle zangeres. “I was eight years old when I first heard ‘You Can Call Me Al.’ My mom used to listen to it at home a lot and I clearly remember that she said it was recorded in South Africa. I didn’t understand the lyrics but stuck to the melody.” Het door een popindie electro-achtig geluid begeleide nummer is nu dus ondersteund door de EDM-deunen van Kris Kross Amsterdam. Luister hieronder naar alle 3 versies en vergelijk.

de versie van Zikai alleen
en het origineel