Wim Zonneveld – Het Dorp (1970)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Zonneveld, Wim – Het dorp (1970)
Het dorp origineel
Het nummer kreeg de Nederlandse tekst dankzij Zonneveld’s parner (ook geliefde) Friso Wiegersma) en werd pas bij de 3e uitgave, vlak na de dood van Zonneveld in ’74, een hit
"En langs het tuinpad van m'n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter
Dan dat 't nooit voorbij zou gaan"

Origineel: Jean Ferrat – La Montagne (1964). Deze Franse zanger maakte vooral naam in eigen land gedurende de 60’s en 70’s. Ferrat was een produktieve zanger, maar bleef vooral discreet en verscheen weinig op televisie. Zijn teksten waren voor die tijd nog weleens pikant, zo hekelde hij in nummer “Comrade” de Russische invasie van Praag. in 1968. Terwijl hij als symphatisant van de Franse Communistische Partij in ‘Ma France’ tegen de haren van veel Fransen instrijkt. Veel liedjes gaan ook over de tijd die hij spendeert in Antraigues-sur-Volane (Ardèche), het gebied dat hij adoreert.

origineel Het Dorp

2 Mislukte pogingen

Ook La Montagne (gebergte) gaat over die streek, maar vooral over de velen die de streek verlaten hebben. Hij wordt door bekenden geroemd als één van de eersten die zich zorgen maakte om het milieu. Ferrat, die zichzelf (ook toen hij zich vanaf 1973 definitief vestigde in Antraigues) als dorpeling zag, schreef het nummer in een herberg. De herberg, die hij in zijn tijd als gemeenteraadslid van de gemeente daar omdoopte tot “La Montagne”. Hoewel hij als artiest niet echt de publiciteit opzocht werd zond men zijn begrafenis in 2010 uit op de Franse TV.

Niet alleen Sonneveld nam dus werk op van Ferrat, zo paste Herman van Veen ‘On ne voit pas le temps passer’ aan naar ‘Waar blijft die Tijd’. Wiegersma schreef het lied over Deurne, omdat hij vond dat deze plaats niet meer was zoals die eerder was geweest. De eerste 2 uitgaven deden nagenoeg niets, toch sloeg poging 3 wel aan in 1974 (#27 Top 40). Sindsdien is deze klassieker niet meer weg te denken in verschillende eindlijstjes. Er zijn ook verschillende artiesten die Het Dorp hebben gecoverd, zoals Rob de Nijs, Karin Bloemen en André van Duin. De laatste twee namen het op tijdens een benefietvoorstelling na aardbevingen op Haïti.

Top 40-notering

Geef een reactie