Mikis Theodorakis – Zorba’s Dance (1964)

oorsprong van Home » Uncategorized » Mikis Theodorakis – Zorba’s Dance (1964)

De oorsprong van Zorba’s Dance

danse de zorbadnase de zorba originaldanse de zorba story

Op 2 september 2021 overleed de Griekse dirigent, componist en politicus Mikis Theodorakis.
Deze man heeft er bijna eigenhandig gezorgd voor een van de grootste hits in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40, zonder ooit de nummer 1 positie te bereiken. Ik heb het natuurlijk over Zorba’s Dance.

Origineel: Giorgis Koutsourelis – Armenohorianos Syrtos (1949) en Kritiko syrtaki (1952), beide liedjes zijn verwerkt in Zorba’s Dance/Danse de Zorba. Koutsourelis was een luit-speler afkomstig van Kreta, die leefde van 1914-1994, maar verder is er weinig bekend van de beste man.

Theodorakis studeerde eerst muziek aan het conservatorium van Athene en daarna dat van Parijs. Toen hij zich echt goed bezig ging houden met de Griekse muziek, begon er een renaissance in de Griekse muziek. Hij mocht in 1964 de soundtrack maken voor de film ‘Zorba The Greek. ‘Zorba’s Dance’ is 1 van de 12 nummers op het album, en is te horen aan het eind van de film. Het nummer is gebaseerd op een Griekse dans, in de volksmond Sirtaki genoemd, al klopt dat niet helemaal, want de ‘Sirtaki’ staat voor een verzameling Griekse dansen. De muziek voor deze melodie zou deels afkomstig zijn uit Armenohorianos Syrtos en Kritiko syrtaki, beide van Giorgis Koutsourelis. Koutsourelis werd echter nooit als mede schrijver genoteerd/erkend.

origineel Danse de zorba
 Giorgis Koutsourelis

3 Hits samengevoegd in de Lijst

Ook in Nederland kwam de single uit, maar Nederland zou Nederland niet zijn als er niet iets bijzonders aan de hand was. Dat artiesten elkaars werk coveren is natuurlijk niks nieuws, ‘Zorba’s Dance’ is daar geen uitzondering op. Er kwamen binnen een paar week tijd drie versies op de markt, een zekere Duo Acropolis, Trio Hellenique en natuurlijk het origineel van Theodorakis zelf. Het was het eerste jaar van de Top 40, en er werden nog wel eens nummers aan elkaar gekoppeld, om te voorkomen dat de Dj’s een paar keer in het uur dezelfde muziek moesten draaiden. (Zie ook Popcorn)

Om te beginnen het Franse Duo Acropolis, waar eigenlijk verder weinig van te melden valt.
In Nederland verscheen een 7″ single genaamd “Zorba Le Grec”, en in Frankrijk een EP met 4 nummers.

Trio Hellenique verhuisden begin jaren 60 naar Parijs, en halverwege de jaren 60 naar Nederland. Hun eerste single ‘Ni Nanai” bereikte de 17de plaats in april 1965.
Ook zij brachten een cover genaamd ‘Dans van Zorba” uit. Trio Hellenique wist hierna nog 3 keer de Top 40 te bereiken, waarvan 1 een heruitgave was van ‘Zorba’s Dance’ in 1974,
het werd zelfs een Alarmschijf ,echter na 3 week was hij alweer verdwenen uit de lijst.

Lange tijd de grootste hit in ons land

Weliswaar was Duo Acropolis de eerste in de Top 40 op 12 juni 1965, de week daarop werden alle drie de platen bij elkaar opgeteld. Ze kwamen tot de 5de plek. Het nummer werd daardoor voor lange tijd de beste genoteerde single in deze hitlijst, aan de hand van het behaalde aantal punten.
(plaats 40 is 1 punt, plaats 1 is 40 punten), het nummer heeft, met de rerelease in 1974 mee gerekend, 39 weken in de Top 40 gestaan, Dat was goed voor 1165 punten, iets wat pas werd verbroken door Gotye en ‘Someone that I used to know’ in 2012.

Tot slot behaalden het Franse duo Atenna in 1993, en het Britse LCD in 1998 nog de Top 40, maar die veranderden het in een ordinaire skihut-versie. Nog schaamtelozer was het gebruik van de melodie van Zorba’s Dance in TV-hit “Oh oh Cherso” in 2010. Liefhebbers van violen en orkesten hebben meer aan de in 1999 opgenomen versie van André Rieu.

Top 40-notering

Luister na 2:30min.

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven