Primal Scream – Loaded (1990)

oorsprong van Home » Uncategorized » Primal Scream – Loaded (1990)

Primal Scream – Loaded

Loaded origineel
De Schotse groep Primal Scream brak door met deze track, dat voornamelijk het knip- en plakwerk was van Andrew Weatherall. Lees hieronder over het ontstaan hiervan.

Tekst: Ben Striesenou

De ninetees waren gekke jaren, voor mij, maar ook muzikaal gezien. Op school waren mijn bandjes met de nieuwste dancehits populair bij de klasgenoten die 2 uur in het magazijn moesten zitten tijdens bankwerken. Dankzij mijn toen al brede muzieksmaak was ik een blauwe maandag zelfs een alternatieveling, toen één van hen ontdekte dat ik naar Metallica luisterde op mijn walkman. Ik snapte toen het hokjes plaatsen al niet helemaal. Ik vond veel muziekstromen leuk om naar te luisteren.

De combinatie van bv. Culture Beat en bv. Nirvana op 1 bandje kon in mijn ogen dan ook prima. Ik kocht naast de dance-dan ook de alternatieve verzamelaars.
Een van de bijzondere nummers die mij altijd bij is gebleven is ‘Loaded’ van de Schotse band Primal Scream. Hij stond op de verzamelaar ‘What’s Up 4′ uit 1996, en die draaide ik in mijn discman tijdens mijn krantenwijk. Het nummer was bijzonder, qua opbouw en het gebruik van samples, maar toch ook een bandgeluid.

Ontstaan Primal Scream

De uit het Schotse Glasgow afkomstige band Primal Scream werd opgericht door schoolvrienden Bobby Gillespy en Jim Beattie. Hun carrière kwam pas op goed op gang toen Gillespie zijn positie als drummer van een andere band uit Glasgow, The Jesus and Mary Chain, op gaf.
Hun debuut album ‘Sonic Flower Groove’ uit 1987 verkocht goed genoeg om nummer 62 te bereiken in de UK Albums Chart, maar had teleurstellende albumreviews. De opvolger ‘Primal Scream’ uit 1989 werd al dan niet nog slechter ontvangen.

In de late jaren tachtig ontstond er in het noorden van Engeland en Schotland een muzikale beweging genaamd ‘Madchester’, met als epicentrum Manchester. Het was een mengeling uit independent, psychedelica, en elektronische dansmuziek. In vele gevallen ontstond het uit een samenwerking tussen gitaarbands en dance-producenten. Voorbeelden zijn The Stone Roses, Happy Mondays & New Order.

In de rest van Europa werd het bekend als “Manchester Rave”, kortweg “Rave”, ook de benaming van de bijbehorende technofeesten. Het wordt algemeen beschouwd als sterk beïnvloed door drugs, vooral MDMA.

Het was op een van deze raves dat de leden van Primal Scream DJ en producer Andrew Weatherhall ontmoeten. Hij dat hij was gecharmeerd van hun laatste album, en met name het nummer “I’m Losing More Than I’ll Ever Have”. Hij kreeg toestemming om het nummer te remixen, gitarist Andrew Innes droeg Weatherall daarbij op “Just fucking destroy it!”. Het uiteindelijke eindresultaat was is het nummer ‘Loaded’. Hij gebruikte uiteindelijk maar zeven seconden van originele track.

Een vloedgolf aan invloeden

Aan het begin van het nummer voegde Weatherall een audiofragment toe van de acteurs Frank Maxwell en Peter Fonda uit de film ‘The Wild Angels’ uit 1967. Daarnaast een sample van ‘I don’t want to lose your love’ van The Emotions, en een drumloop van een remix van Edie Brickells single ‘What I Am’ uit 1989. Het werd hun langverwachte doorbraak : “Loaded” bereikte nummer 16 in the UK Chart in 1991, en 27ste in de Nederlandse Top 40.

In het zelfde jaar kwam het album ‘Screamadelica’ uit, eveneens geïnspireerd door housemuziek, maar bevat ook een breed scala aan andere invloeden, waaronder gospel en dub. Het is een van de platen die wordt gecrediteerd voor het brengen van techno en house naar de mainstream pop. Wereldwijd zijn er meer dan drie miljoen exemplaren verkocht, tevens won het de allereerste Mercury Prize ooit. De band bestaat nog steeds, maar Andrew Weatherall is ons in februari 2020 ontvallen.

Nog even op een rijtje alle samples:

Origineel: The Emotions – ‘I don’t want to lose your love’ (1976). Luister hieronder

Origineel Loaded

Origineel: Filmfragment uit The Wild Angels (1967), fragment met Peter Fonds en Frank Maxwell. Luister hieronder.

Origineel: Edie Brickell – What I am (1989), duurloop uit de remix. Luister hieronder

What I am remix

Origineel: Primal Scream – I’m Losing More Than I’ll Ever Have. Het nummer waar het mee begon en als b-kantje eindigt van Loaded.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven