Feyenoord Legioen – Hand in hand

oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Feyenoord Legioen – Hand in hand

Jackie van Dam – Hand in hand kameraden

verhaal Hand in hand
Het verhaal achter Hand in Hand gaat verder terug dan die van de Rotterdamse club zelf

Origineel: Speidel, Wilhelm (1826-1899) schreef de melodie, ooit gevonden in een liedjesboek, oorspronkelijke jaartal is onbekend (moet rond 1887 zijn geweest). Deze melodie werd aanvankelijk in het leger gebruikt. Maar het verhaal achter Hand in Hand wordt duikt enkele tientallen jaren later op in het voetbal. Beluister

De introductie van de tekst met het kameraadschap binnen de voetbalclub zou zich al in de jaren ’30 van de vorige eeuw voordoen bij het Schiedamse SVV: “Hand in hand, kameraden/ Hand in hand werkt allen mee/ Nu geen woorden maar daden/ Leve SVV.” Toch werd het lied vooral bekend bij de club COAL uit Rotterdam Zuid. Eén van de spelers uit het 1e elftal was Jantje Hoes, later vooral bekend als Johnny Hoes. Hij is het die Jaap Valkhof vraag hier een Feyenoord -tekst op te bedenken en ene Jacky van Dam wordt gekozen als zanger. Dat deze drie heren allen ras-Rotterdammers waren zal niemand verbazen. Toch zou van Dam onder het Telstar-label (van dezelfde Johnny Hoes) ook de snigle ‘Cruyffie’ (1967) opnemen. En was dat in die tijd niet gewoon een Ajacied?

verhaal achter hand in hand
Jacky van Dam

Het lied is vanaf dan niet meer weg te denken in de Kuip, al klonk het in mei 2017 voor het eerst weer zo hard als bij de laatste titel in 1999. En april 2018 bij de bekerwinst op AZ natuurlijk.

Top 40-notering

Originals - De Oorsprong van de Hits