Far Corporation – Stairway to heaven (1985)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 80s » Far Corporation – Stairway to heaven (1985)
Far Corporation-  Stairway to heaven
Far Corporation cover Stairway to Heaven
Frank Farian (ook de man achter Boney M en later Milli Vanilli) was de oprichter van deze gelegenheidsgroep Frank Farian Corporation, verkort tot Farian Corporation. Aanvankelijk deden ook nog leden van Boney M mee, toch bestond de kern uit leden van Toto

Origineel: Led Zeppelin – Stairway to heaven  (1971). Een klassieker geschreven door Robert Plant en Jimmy Page. Plant zou de tekst -naar eigen zeggen- 80% in een kwartier hebben geschreven. Het gaat over een vrouw die alles krijgt wat haar hartje begeert, maar er nooit iets voor terug geeft of waardering geeft.

Het origineel verschijnt nooit op single en wordt zodoende ook nergens een hit. Toch is ‘Stairway to heaven’ niet meer weg te denken in vele eindlijstjes. De eerste die een hit met de klassieker scoort is Farian Corporation. In de Billboard 100 is het zelfs de enige versie die tot heden de lijst heeft gehaald. Frank Farian krijgt het voor mekaar Toto-leden Steve Lukather, David Paich en Bobby Kimball te strikken.

Andere versies hebben minder succes, al hebben ook o.a. Dolly Parton (2002), Mary J. Blige (2010) en zelfs Patrick Paay (1975) zich hieraan gewaagd. Maar ook bijzonder is de didgeridoo- en wobble boardversie van Rolfok Harris, die er in Engeland nog een hitje mee heeft.

Toch zou ook Led Zeppelin leentjebuur hebben gepleegd en zou het intro sterk lijken op instrumentaal nummer ‘Taurus’ van de band Spirit, ooit een voorprogramma van Led Zeppelin. Toch wees de rechter dit uiteindelijk van de hand: Led zeppelin heeft geen plagiaat gepleegd met Stairway to heaven