Simply Red – Sunrise (2003)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Simply Red – Sunrise (2003)
Simply Red – Sunrise

Sunrise origineel

Sunrise was voor Mick Hucknall met voortdurend wisselende band, ofwel Simply Red, een terugkeer in de top van de charts. Fairground  (1995) was de laatste top 10-hit, voordat hij met deze hier #4 pakte. Het is ook meteen zijn laatste tot op heden

(o) Hall & Oates – I can’t go for that (No can do) (1981). Niet alleen de muzikale samples komen hieruit, maar ook vocaal is duidelijk te horen waar zanger Mick Hucknall het van heeft. Beiden zijn dan ook misschien wel de belangrijkste exponenten binnen de Blue-eyed_soul. Duidelijk is wel dat de heren in landen als de VS beduidend populairder waren dan hier. I can’t go for that was daar al hun 4e nummer 1-hit, terwijl het hier niet verder kwam dan een bescheiden 16e plek (slechts hun 2e Top 40 hit na ‘Rich girl’ uit 1977).

Sunrise original

Het thema van ‘I can’t go for that’ is niet -wat velen veronderstellen- relatieperikelen. Het gaat over de muziekindustrie, over de druk die vaak wordt opgelegd over de muziekstijl en thematiek. De boodschap richting artiesten is vooral, “doe niet altijd wat je creatief wordt opgedragen”.

Overigens is niet alleen de Hall & Oates-track een inspiratiebron geweest voor Hucknall. Vocaal lijkt hij ook van ‘How long’ van Ace (met Paul Carrack uit 1974 te hebben geleend. Maar het pakte wel goed voor hem uit.

Top 40-notering

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits